!

Upozornění: Vzhledem k aktuálním vládním opatřením jsou akce a provoz turistických cílů omezeny. Doporučujeme před vlastní návštěvou ověření u organizátora.

Úvod > Aktuality > Bylinky a Velikonoce? Ochutnejte netradiční zelenou polévku
Bylinky a Velikonoce? Ochutnejte netradiční zelenou polévku
">
Gurmánská turistika

Bylinky a Velikonoce? Ochutnejte netradiční zelenou polévku

  • Vydáno1. března 2021
Velikonoce jsou nejvýznamnější křesťanské svátky a jejich oslava se v České republice nese především v tomto duchu. Zároveň je ale prolíná množství lidových zvyků a tradic. Dobové recepty na velikonoční pokrmy dokládají, že jarní očista organismu bývala součástí životů našich předků a že Velikonoce pro ni byly nejlepší příležitostí.

Jaro plné symbolů

Po dlouhé zimě všichni vítáme jaro, a jak je v české kuchyni zvykem, to, co na jaře vyroste na zahradě ihned putuje do kuchyně a samozřejmě poté i na talíř. V brzkém jaru, kdy zároveň slavíme Velikonoce, jsou to hlavně bylinky. Například mladé kopřivy se sekají do velikonoční nádivky z housky, uzeného masa a vajec, která nechybí na žádném českém velikonočním stole. Co rodina, to jiný recept, ale spařené a nasekané kopřivy tam prostě vždy být musí!

Směs jarních bylinek se dává i do jarních polévek, které se většinou zjemňují kysanou smetanou, jednou z unikátních českých regionálních specialit je polévka ze šťovíku. Zdravou a velmi chutnou jarní polévkou je i jemný krém z medvědího česneku, petrželka a pažitka nesmí chybět ani ve vývarech, ať už jako koření nebo třeba v petrželovém kapání.

 

Šťovíková polévka (Brčálka)

Suroviny:
3/4 l masového vývaru
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky/hrst šťovíkových listů
sůl
mletý pepř
muškátový květ
100 ml smetany
2 žemle, na kostičky nakrájené a opražené na suché pánvi

Postup:
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání podléváme studeným vývarem. Dobře promícháme, asi 20 minut povaříme a potom přecedíme. Osolíme, okořeníme mletým pepřem a muškátovým květem, zalijeme smetanou a ještě chvilku povaříme. Na závěr přidáme omyté a nadrobno nakrájené šťovíkové listy. Polévku přivedeme k varu a dále již nevaříme. Podáváme s opraženou žemlí
Hotel Francis Palace ve Františkových Lázních

Hotel Francis Palace ve Františkových Lázních

Hodláte strávit ve Františkových Lázních léčebný pobyt, aktivní dovolenou či relaxační víkend? Wellness a Spa Hotel Francis Palace vám pro tyto příležitosti nabízí neopakovatelné zážitky.

Panství Dlouhá Lhota – místo, na které se budete rádi vracet

Panství Dlouhá Lhota – místo, na které se budete rádi vracet

„Život na zámku – jak jste si jej vždy přáli zažít“.

Šumavské bylinné lázně v Parkhotelu

Šumavské bylinné lázně v Parkhotelu

Moderní nový lázeňský balneoprovoz ve zcela unikátním a jedinečném historickém interiéru v Kašperských Horách.

Boutique hotel Mezi plůtky Čeladná

Boutique hotel Mezi plůtky Čeladná

Čtyřpokojový boutique hotel Mezi plůtky v malebném beskydském údolí Podolánky na okraji Čeladné, je díky svému jedinečnému umístění i konceptu určen dospělým hostům a větším dětem od 12let.

Restaurace s pekárnou Eska Karlín

Restaurace s pekárnou Eska Karlín

Eska na Praze 8 v Karlíně je restaurace s pekárnou, která spojuje staré a nové. Zdánlivě obyčejné suroviny zde proměňují k nepoznání. V moderní podobě vám přesunou na talíř to, co je běžně kolem nás – zeleninu od kořene až po listy, divoké bylinky i ohněm vypečený chleba.

Martinský mlýn – stylový penzion i pivní a bylinková mlýnská lazebna

Martinský mlýn – stylový penzion i pivní a bylinková mlýnská lazebna

Hledáte-li ubytování v Novohradských horách, v lokalitě Trhové Sviny nebo Nové Hrady, může pro vás být ubytování v Martinském mlýně to správné řešení. Martinský mlýn v jižních Čechách vám nabídne stylové pivní či bylinkové lázničky, kde můžete relaxovat a nadýchnout atmosféru dávných časů.

Wellness & spa hotel Augustiniánský dům Luhačovice

Wellness & spa hotel Augustiniánský dům Luhačovice

V největších moravských lázních, Luhačovicích, najdete čtyřhvězdičkový Wellness & Spa hotel. Poznejte místo prvorepublikové noblesy a elegance, místo, kde pobýval a tvořil Leoš Janáček.